ارزیابی اثربخشی و ایمنی یک کوکتل فاژی جدید به عنوان عامل کنترل زیستی سالمونلا در بیوفیلم، محصولات غذایی و جوجههای گوشتی
کوکتل فاژی سهگانه سالمونلا ایمن و مؤثر شناخته شد، با کاهش قوی باکتری، حذف آلودگی در غذا و بهبود رشد جوجهها؛ راهکاری نو برای کنترل زیستی.
سالمونلا یک پاتوژن منتقله از غذا است که از نظر بهداشت حیوانات و سلامت عمومی اهمیت زیادی دارد. با توجه به معایب استفاده از آنتیبیوتیکها یا نگهدارندههای شیمیایی که بهطور سنتی برای حذف این پاتوژن بهکار میروند، در سالهای اخیر توجه به سمت استفاده از عوامل کنترل زیستی مانند باکتریوفاژها ـ چه بهصورت منفرد و چه در ترکیب ـ برای پیشگیری از آلودگی مواد غذایی معطوف شده است. با این حال، استفاده گسترده از عوامل کنترل زیستی مبتنی بر فاژ در صنعت غذا، نیازمند مطالعات بیشتری برای اطمینان از ایمنی و کارایی آنها است.
در مطالعه حاضر، اثربخشی و ایمنی یک کوکتل فاژی شامل سه فاژ سالمونلا از پیش شناساییشده (vB_SenS_TUMS_E4، vB_SenS_TUMS_E15 و vB_SenS_TUMS_E19) مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا، آزمون MTT بر روی رده سلولی فیبروبلاست پوست انسان انجام شد که بقای بالای سلولی حاصل از آن، ایمنی کوکتل فاژی را تأیید کرد. سپس، آزمون زمان-کشت (time-kill assay) انجام شد که کاهش ۴ لگاریتمی در سطح باکتریایی را نشان داد. علاوه بر این، از یک روش رنگسنجی برای ارزیابی فعالیت ضد بیوفیلم کوکتل فاژی استفاده شد که نتایج آن نشان داد کارایی این کوکتل نسبت به مقادیر MIC و MBEC آنتیبیوتیک شاهد، بالاتر است.
در مرحله بعد، توانایی کوکتل فاژی در حذف سالمونلا از نمونههای مختلف مواد غذایی بررسی شد که در همه دماها (۴ و ۲۵ درجه سانتیگراد) باعث کاهش قابل توجه سالمونلا در نمونه ها گردید. در نهایت، از جوجههای گوشتی به عنوان مدل حیوانی برای ارزیابی اثر رشد دهندگی کوکتل فاژی استفاده شد. جوجههای آلوده به سالمونلا که بهصورت خوراکی با کوکتل فاژی اصلاحشده تیمار شدند، هیچ مرگی نشان ندادند و نسبت به گروه درماننشده افزایش معنیداری در وزن داشتند (p ≤ 0.0002).
این مطالعه، پژوهشی نوآورانه در زمینه ارزیابی اثربخشی و ایمنی یک کوکتل فاژی بهعنوان عامل کنترل زیستی سالمونلا در محیطهای مختلف از جمله بیوفیلم، مواد غذایی و جوجههای گوشتی ارائه میدهد. این رویکرد چندوجهی بر نقش امیدبخش فاژتراپی بهعنوان یک استراتژی کنترل زیستی پایدار در حوزه ایمنی غذایی و سلامت عمومی تأکید دارد.
Link: https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2024.1505805/full
نظر دهید